Toneel en klassieke muziek komen samen in Schumann & Zoon, het gewicht van een naam

Consensus Vocalis toert in oktober samen met Matthijs van de Sande Bakhuyzen en het Belinfante Quartet door Oost Nederland. Reserveer nu je kaarten voor een van de theaters bij jou in de buurt!

Schumann & Zoon, het gewicht van een naam, muziektheater rond de compositie Felix und Clara van Jacques Bank, met werken van Robert Schumann, Clara Schumann, Johannes Brahms, en Felix Mendelssohn en tekst van toneelschrijver Sophie Kassies.

Hij draagt de achternaam van de beroemde vader die hij nooit heeft gekend. Zijn al even beroemde moeder maakte tournee na tournee als concertpianiste. Wankelend onder die last zoekt Felix Schumann, pakkend gespeeld door acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen, zijn weg als musicus en dichter. Maar hoe verover je ooit je eigen plek in de geschiedenis als zulke voetsporen je al zijn voorgegaan? Wat kun jij zelf de wereld nog nalaten? De muziektheaterproductie ‘Schumann & Zoon, het gewicht van een naam’ van Consensus Vocalis gaat over generaties heen. In de regie van Mart van Berckel (NNT/Club Guy & Roni, Theater Sonnevanck) en in de gelaagde tekst van Sophie Kassies (Toneelgroep Oostpool, Orkater, Theater Sonnevanck) komt Felix Schumann opnieuw tot leven. Met het koor, bestaande uit zestien klassieke zangers van Consensus Vocalis en het Belinfante Quartet, als dynamische tegenspeler neemt hij de toeschouwer mee op zijn reis. Schumann & Zoon, het gewicht van een naam is van 30 september t/m 16 oktober in diverse theaters in oost Nederland te zien.

De gevreesde middelmaat

Wij zijn kinderen van de geschiedenis. Ons mensbeeld is cultuurhistorisch bepaald. Weinig periodes hebben zo hun sporen in het denken nagelaten als de (Duitse) Romantiek. De romantische opvatting van de kunstenaar dragen wij westerse mensen nog steeds met ons mee. Sterker nog: dat beeld heeft zich zó in onze cultuur genesteld dat het inmiddels niet alleen als maatstaf voor kunstenaars geldt, maar veel algemener als criterium voor succes wordt gebruikt. Authenticiteit, originaliteit, creativiteit lijken vereist. Mysterieuze begrippen als talent en noodzaak liggen als een last op de schouders van de nieuwe generatie. Maar je kunt nog zo hard werken, als je niet wordt opgemerkt, blijf je behoren tot de middelmaat. Niet zo gek dat velen onder die last bezwijken en er pas aan het andere eind van een burn-out achter komen dat zoiets alledaags als plezier hebben in het leven minstens zo belangrijk is.

Een koortsige nacht

Clara Schumann maakt zich zorgen om haar Felix. Heeft hij de kracht om violist te worden? Is zijn dichtwerk de naam Schumann waardig? Hoe moet ze hem behoeden voor de vloek van de middelmaat? Ze is altijd tegen alles opgewassen geweest. Na de dood van haar man heeft ze alleen haar zeven kinderen grootgebracht. Maar nu moet ze aanzien dat Felix door de tuberculose gesloopt wordt. Ze kan het niet. Het theaterconcert volgt Felix tijdens een koortsige nacht in het sanatorium, waar hij de ene na de andere brief aan zijn moeder schrijft, op zoek naar de toekomst die hij nimmer had. Uitgeput wil hij tenslotte maar één ding. Naar huis. Naar haar. De enscenering voert langs muziek die zijn lot markeert: een gezang dat zijn moeder in haar jonge jaren componeerde; het werk Felix und Clara (2005) van Jacques Bank en ten slotte een van zijn eigen gedichten, door Johannes Brahms op muziek gezet. Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen geeft gestalte aan Felix Schumann.