Over Consensus Vocalis

Consensus Vocalis, gevestigd in Enschede, is het enige professionele vocale ensemble langs de gehele oostelijke landsgrens. Onder de artistieke leiding van Imre Ploeg en met Béni Csillag als koorleider vervult Consensus Vocalis samen met de andere professionele (muziek)gezelschappen (Nederlandse Reisopera, Phion, Orkest van Gelderland en Overijssel, Theater Sonnevanck) een cruciale rol in de culturele infrastructuur van de regio. Daarnaast werken we samen met gerenommeerde (muziek)gezelschappen in heel Nederland (Stichting BachTwente, Noord-Nederlands Orkest, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Musica Amphion, Nederlands Blazers Ensemble, Metropole Orkest, Silbersee, Stift Festival, Internationale Koorbiënnale Haarlem, Muze van Zuid en ArtEZ conservatorium Zwolle).

Oorspronkelijk gespecialiseerd in de Bachtraditie, heeft ons koor zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een veelzijdig ensemble. We kiezen bewust voor een breed scala aan muziekstijlen en genres. Van barok tot eigentijds, van opera tot muziektheater. Met en zonder instrumentale begeleiding en in verrassende combinaties. Dit kan alleen bereikt worden dankzij de toegewijde inzet en veelzijdigheid van de vele zangers.

De één net afgestudeerd, de ander al jarenlang werkzaam binnen de koorwereld. Consensus Vocalis heeft een geheel eigen klank die in alles te herkennen is: helder, expressief, intens en vol overgave.

Recente successen zijn onder meer de eigen muziektheatervoorstelling “Schumann & Zoon” en de coproducties “Kaapdiegoeiekoop” (met Silbersee, Gouden Haas en Slagwerk Den Haag) en “Een klein leed”met Kasko. Het koor draagt sinds 2014 bij aan grote kooropera’s bij de Nederlandse Reisopera (onlangs Fidelio en Das Wunder der Heliane) en wordt regelmatig begeleid door Phion, orkest van Gelderland & Overijssel in grootschalige symfonische koorwerken.

Het koor werkte de afgelopen jaren met extern aangetrokken dirigenten als Jules Buckley, Benjamin Goodson,Antony Hermus, Julia Jones, Antonello Manacorda, Benjamin Lévy, Daniel Reuss, Ilyich Rivas, Ed Spanjaard,Klaas Stok, Jan Willem de Vriend en Jaap van Zweden.

De recensies over het koor zijn lovend:

Bloedstollend mooi’ (muziek-recensie.nl), ‘Uitmuntend in karakter en kleur’ ( **** NRC), ‘Van uitzonderlijk niveau’ (Theaterkrant). “Het koor Consensus Vocalis zingt Verdi’s verrukkelijke koorscènes fris, scherp op de tel en welluidend.” ( **** La Traviata – NRC)

 

Audities

Wil je deel uit maken van Consensus Vocalis? Kom dan auditeren!

ANBI status

De stichting Consensus Vocalis is door de belastingdienst aangemerkt als een culturele algemeen nut beogende instelling

‘Wij zijn blij met de functie die Consensus Vocalis in de Overijssels culturele infrastructuur vervult en verheugen ons op voortzetting van de plezierige samenwerking.’
Jacco Post
Directeur Phion, orkest van Gelderland en Overijssel
‘Consensus Vocalis laat zien en horen de ideale partner te zijn voor het Orkest van het Oosten en de Nederlandse Reisopera. Ze levert een wezenlijke bijdrage aan het muziekleven. Dat moeten we koesteren.’
Jan Willem de Vriend
Chefdirigent Orkest van het Oosten
‘The Nederlands Blazers Ensemble turns to Consensus Vocalis for choir productions and coaching of amateur singers from all over the world when needed in its programming.’
Niek Wijns
Business director Nederlands Blazers Ensemble

We horen graag van je

Heb je een vraag, een suggestie of een compliment voor ons? Of wil je graag met ons samenwerken? Laat het ons gerust weten via het contactformulier. We antwoorden je zo snel mogelijk.

Francis Faas, directeur