Hemel op Aarde

2 juni 2022
20:00
De Burgwal, Kampen

Motetten van Bach: toen passé, vandaag geliefd

Aardse klanken, lichte akkoorden en hemelse sferen zetten de toon in dit concert met drie motetten van Bach.

De 16 zangers van Consensus Vocalis brengen samen met organist Sander van den Houten, contrabassist Erik Olsman onder leiding van Klaas-Jan de Groot de helft van Bachs onvolprezen motetten ten gehore.

In de tijd van Bach waren motetten eigenlijk achterhaald, uit de tijd. Het moderne hoogtepunt van de kerkdienst werd gevormd door de cantates die meer ruimte boden voor orkestrale ouvertures, concertante koren en koralen etc. Motetten waren armeluismuziek geworden en van Bach werd ook niet verwacht dat hij eigen motetten zou schrijven. Desalniettemin behoren Bachs motetten tot het beste van zijn vocale oeuvre. Al zou men evenzeer kunnen denken dat hij deze muziek bedacht heeft om de menselijke stem te ontwrichten, zo hardnekkig instrumentaal zijn de verschillende lijnen hier soms uitgewerkt. Het effect op de luisteraar is echter overweldigend. De motetten zijn naar alle waarschijnlijkheid private opdrachten geweest voor specifieke plechtigheden en werden ze vaak maar een keer uitgevoerd. Daarom werden ze niet goed gearchiveerd. De kans dat sommige niet bewaard zijn, is groot.

Laat u tijdens dit concert meevoeren met de opbouw in meerstemmigheid. Orgelsolo’s worden afgewisseld met het vierstemmige motet Lobet dem Herrn, het vijfstemmige motet Jesu, meine Freude en het dubbelkorige motet Der Geist hilft unser Schwachheit auf.

Bach…. hij, de grote meester, blijft altijd actueel.

Uitvoerenden

Consensus Vocalis
Sander van den Houten – orgel
Erik Olsman – contrabas
Klaas-Jan de Groot – dirigent

Zie de hele serie

Geen serie gevonden

Andere concerten

GINKGO
24
sep

GINKGO

24 september 2022
20:15
SPOT/Stadsschouwburg Groningen
GINKGO
28
sep

GINKGO

28 september 2022
20:00
Schouwburg Hengelo
GINKGO
30
sep

GINKGO

30 september 2022
20:00
Stadsschouwburg Haarlem