Imre Ploeg

Componist en dirigent Imre Ploeg (1990) verbindt (koor)muziek aan andere kunstdisciplines en aan maatschappelijke ontwikkelingen en initiatieven. Hij studeerde summa cum laude af bij de opleiding Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en kreeg les van o.a. componisten Huub de Vriend en Kurt Bikkembergs en dirigenten Jos Vermunt, Fokko Oldenhuis en Rob Vermeulen. Daarnaast volgde hij de applicatieopleiding Koordirectie aan de Hogeschool Utrecht.

Bij het Nederlands Kamerkoor was Ploeg van 2019 tot 2023 artistiek leider van het talentontwikkelingsprogramma NKK NXT. Daarnaast was hij als educatiemanager verantwoordelijk voor de context rondom voorstellingen van het NKK. Bij de Vrije Hogeschool (een Liberal Arts opleiding) werkte hij tussen 2013 en 2019 als coach en kunstvakdocent.

Als dirigent van o.a. Kamerkoor JIP en Kamerkoor Ilmatar staat hij bekend om de poëtisch gelaagde en multidisciplinaire voorstellingen en het vermengen van nieuwe muziek met in Nederland onbekende koormuziek van buiten West-Europa. Hij schreef opdrachtcomposities voor o.a. het Nederlands Studenten Kamerkoor, het VU Kamerkoor, het Brussels Kathedraalkoor en het Kennemer Jeugdorkest.

Ploeg werkt(e) voor en met culturele- en onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland, waaronder het Koninklijk Concertgebouw, de Nederlandse Opera, het Youth Initiative Program (Zweden) en The Turnclub. Hij werkt vaak graag op het raakvlak tussen verschillende kunstvormen, filosofie en activisme. In opdracht van o.a. de Gemeente Amersfoort, Provincie Utrecht en TwynstraGudde deed hij in 2022-2023 een kunstzinnig onderzoek naar de waarde nederigheid en de relatie van inwoners van Amersfoort met hun (natuurlijke) leefomgeving.