Hij draagt de achternaam van de beroemde vader die hij nooit heeft gekend. Zijn al even beroemde moeder maakt tournee na tournee als concertpianiste. Wankelend onder die last zoekt hij zijn weg, als musicus, als dichter. Hoe verover je ooit je eigen plek in de geschiedenis? Als zulke voetsporen je zijn voorgegaan, wat kan jij zelf de wereld dan nog nalaten? Al te makkelijk glijd je uit, maakt speelschulden, breekt je studie af, ruïneert je gezondheid.
Zij maakt zich zorgen om haar benjamin. Heeft hij de kracht om violist te worden? Is zijn dichtwerk de naam Schumann waardig? Hoe moet ze hem behoeden voor de vloek van de middelmaat?
Als Felix Schumann – vernoemd naar Mendelssohn, peetzoon van Brahms – op 24-jarige leeftijd voorvoelt dat de tuberculose hem fataal gaat worden, smeekt hij zijn moeder om naar huis te mogen komen. Maar ze is er niet, bij zijn laatste gevecht. Hij sterft in de armen van zijn oudste zus.
Acteur Matthijs van de Sande Bakhuyzen geeft gestalte aan Felix Schumann, op zoek naar de toekomst die hij nimmer had. Met het koor als dynamische tegenspeler neemt hij de toeschouwer mee op zijn reis. De enscenering voert langs muziek die zijn lot markeert: liederen die zijn moeder in haar jonge jaren componeerde; het werk Felix und Clara (2005) van Jacques Bank en ten slotte drie van zijn eigen gedichten, door Johannes Brahms op muziek gezet.
Over generaties heen reiken regisseur Mart van Berckel (27) en tekstschrijver Sophie Kassies (63) elkaar de hand om Felix Schumann tot leven te wekken.
Omdat ook de lichtste voetafdruk weegt.
Programma
Muziektheater rond de compositie Felix und Clara van Jacques Bank, met werken van Robert Schumann, Johannes Brahms en Clara Schumann
Robert Schumann – An die Sterne, Zuversicht, Die Kapelle
Clara Schumann – Abendfeier in Venedig
Robert Schumann – Mondnacht, Zwielicht, Wiegenlied
Jacques Bank – Felix und Clara (2005)
Johannes Brahms – Meine Liebe ist Grün
Felix Mendelssohn – Venetianisches Gondellied
Cast & Crew
Dit theaterconcert wordt mede mogelijk gemaakt door Schouwburg Hengelo, Stichting 4Oost, Prins Bernhard Cultuurfonds, Lirafonds, Fonds21 en Provincie Overijssel